divendres, 26 de maig del 2017

Trofeu taurí 1968

Fons hemeroteca: l'Empordà
Fons fotografic: Narcís Sans Prats
Arxiu Comarcal
Crèdit: Ajuntament de Girona. CRDI


5e Trofeu taurí 10 /11/1968

Es va celebrar el lliurament dels trofeus als guanyadors del trofeu taurí "Ciutat de Figueres".
Els actes es van iniciar amb una conferència, celebrada a el saló de la Cafeteria Astoria, pronunciada pel crític taurí de "Solidaritat Nacional", el senyor Ricardo Huertas, sobre el tema "El toreig d'ahir i d'avui".
Obert l'acte per el president de la "Penya Taurina Figueres" concedir la paraula al nostre company i crític taurí de "La Hoja del lunes", de Barcelona, ​​Rafael Manzano.




Aquest va fer la presentació de l'orador, amb eloqüents frases.
Ricardo Huertas va iniciar la seva interessant dissertació al·ludint a la frase d'Estrabon, assenyalant que "España assembla a una pell de brau estesa ", indicant que potser fos una predestinació.
Però, després a enfocar la història del bou de lídia, analitzant des dels seus orígens fabulosos fins a l'organització de les actuals ramaderies,va fer un estudi del "toreig" des dels seus inicis, gairebé esportius, fins al segle XVIII amb el naixement del toreig a peu. Esbossant les grans figures de Los Romero, Costillares, "Pepe-Illo", etc... amb ells neix la organització de les "corrides".
Va passar l'orador a estudiar les grans "rivalitats" o "competències" taurómacas, fins arribar a Joselito-Belmonte, on culmina el toreig i troba nous rumbs.
Es va referir a la disminució del toro, com a conseqüència de l'extinció de sementals en el període de Guerra Civil, i després, va estudiar el toreig de la trasguerra, amb les figures de Manolete , Carlos Arruza, Ordófiez, L. Miquel, Paco Camino, etc., detenint-se en estudiar el fenomen més social que taurí, de "El Cordobés".
Va acabar la seva eloqüent dissertació indicant que sembla que els públics tornen a exigir, en places, el toro-toro, amb tots seus atributs.
El que representa un sentit esperançador per la festa.


A la nit, als salons de l'Hotel President, es va celebrar un sopar, i al final de la mateixa es van lliurar els trofeus.
El sopar va estar presidit pel Governador Civil  Ramon Muñoz González, a qui acompanyaven en la presidència, el President de la Diputació  Pere Ordis i Llach, l'Alcalde de la nostra ciutat Ramon Guardiola el Cap del Servei provincial de Ramaderia Arturo Soldevila i el President de la Penya Taurina "Figueres" Amadeo Grau ots ells amb les seves respectives esposes. A l'acte van assistir nombrosos aficionats de la ciutat i província, personalitats taurines, arribant gairebé als dos centenars.
Com ja coneixen els nostres lectors els trofeus van ser concedits al millor matador de toros: Paco Pallares; al millor noveller: Rafael Torres; al millor rejoneador Manuel Vidrié; a la ramaderia de  Bernardino Piris, de Olivenza (Badajoz), pel millor bou; i a la ramaderia del Antonio Palacios i Fills, pel millor vedell.
Tots ells van estar presents per recollir el trofeu, excepte el noveller Rafael Torres, que no va poder assistir per estar complint el servei militar i el va recollir el seu apoderat don Manolo Vázquez.
A continuació va pronunciar unes paraules el president de la Penya Amadeo Grau , fent història del trofeu i donà la benvinguda a les autoritats i assistents, felicitant als
guanyadors.





Després va fer ús de la paraula Mr. Rene Reynler de la Federació de Penyes Taurines franceses, explican la germanor tradicional de l'Empordà amb el migdia francès.
Pels crítics taurins va parlar el senyor Rafael Manzano que va dir un bell i poètic parlament. El President de la Federació Catalana de Penyes Taurines Sr de Paz va saludar en nom de la mateixa afició.
ambé va dir unes paraules l'alcalde don Ramón Guardiola per agrair la presència de les autoritats i la dels nombrosos assistents a la festa.
Va tancar l'acte amb unes paraules, plenes d'Imatges taurines i símils relacionats amb la festa brava, el Governador Civil don Ramon Muñoz González, sent molt aplaudit per el seu brillant parlament.

La festa va ser un èxit de la Penya Taurina Figueres esperant que continui la seva tasca en pro de la festa dels toros.


Conferència, celebrada al saló de la Cafeteria Astoria























Sopar a l'Hotel President







































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.