dissabte, 4 d’octubre del 2014

Sopar d'homenatge a Josep Pla 1977

Fons hemeroteca: 9 Pais
Fons Fotogràfic: Narcis Sans 1977/06/07
Ajuntament de Girona CDRI
Arxiu Comarcal



Homenatge a Josep Pla

L'il·lustre escriptor empordanès fou homenatjat pels veterinaris de Catalunya i les Illes.

Es celebrà un gran homenatge a l'insigne escriptor empordanès Josep Pla, organitzat per l'Acadèmia de Ciències Veterinàries, de Barcelona, junt amb els Col·legis Veterinaris de Catalunya i les Illes Balears.
L'esmentat homenatge tingué lloc al Motel Empordà i hi assistiren destacades personalitats, com els presidents de les Diputacions de Barcelona i Girona, Joan Antoni Samaranch i Antoni Xuclà, respectivament.




El Col·legi de Girona proposa sol·licitar el premi Nobel


A les postres del dinar que s'oferí a l'il·lustre patriarca de les lletres catalanes, es pronunciaren diversos parlaments, que foren encetats, per Agustí Carol i Foix, el qual llegí una glossa dedicada a "El carrer estret", obra de Pla, on aquest exalta, a través d'una narració novel·lada, la professió del veterinari rural.
Tot seguit, va prendre la paraula Amadeu Grau i Vila, que acaba de ser nomenat president del Col·legi de Veterinaris de Girona, qui agraí a Josep Pla, en nom de tots els Col·legis de Catalunya i les Illes, l'acceptació de l'homenatge que hom li retia. 
El senyor Grau, després de reivindicar una Facultat de Veterinària per a Barcelona, així com també una Reial Acadèmia de Ciències Veterinàries 






Catalunya i Balears, demanà, tot fent- se ressò del desig de la junta de govern del Col·legi de Veterinaris de Girona, que Josep Pla sigui proposat per al Premi Nòbel de Literatura, per tractar-se, digué, del millor prosista de la llengua catalana, cosa que fou recolzada pels assistents amb grans aplaudiments.




l'Ajuntament de Figueres s'adhereix a la petició 

Després d'unes paraules de Joan Gich, parlà el batlle de Figueres, Pere Giró i Brugués.

El senyor Giró anuncià que l'Ajuntament havia pres l'acord d'adherir-se a la petició a favor de Pla. "A més, assenyalà, es donarà el nom de "Josep Pla" al nou Institut d'ensenyament Mitjà, de la capital de l'Alt Empordà."




Pla , obsequiat amb un vedell 

Pere Costa Batllori, president de l'Acadèmia de Ciències Veterinàries, de Barcelona, glossà, a continuació, l'extraordinària personalitat de Josep Pla, com a escriptor, gran conversador i home d'idees. I, en acabar la se- va dissertació, oferí, en nom dels veterinaris, un obsequi a l'il·lustre literat català de Llofriu, que consistí en un vedell; vedell que li fou lliurat al mateix saló-menjador de l'hotel i que despertà la curiositat dels nombrosos asistents a l'homenatge, així com també del propi homenatjat, el qual agraí el regal amb un de llurs amples somriures i algunes enginyoses frases.







"Es injust, no té cap sentit"

Josep Pla i Casadevall, tot fent ús del seu clàssic parlar de "pagès de l'Empordà", irònic i divertit, donà les gràcies per l'homenatge. 
Es injust; no té cap sentit", digué. 
Afegí que la seva obra literària no és tan important com es creu; a més, assenyalà, potser durarà poc, per raó dels llibres que cada vegada són més cars... Quant a la petició del Premi Nòbel per a ell, Pla manifestà que aquest premi el donen a Suècia i que allí el solen atorgar a qui els sembla i els convé...






Abans de finalitzar l'acte, Antoni Xuclà, president de la Diputació de Girona, en nom del senyor Samaranch, que ja se n'havia anat, imposà a Josep Pla la medalla de Sant Jordi, de la Diputació barcelonina.




mentre el cor de la Societat Coral Erato, de Figueres, interpretava diver- ses peces populars catalanes, els assistents a l'homenatge anaven signant la sol·licitud del Premi Nòbel de Litera- tura per al més gran escriptor de Catalunya...






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.